dilluns, 25 d’abril del 2016

CONCLUSIONS XERRADA PREVENCIÓ RELACIONS ABUSIVES PARELLES JOVES

23:23



Aquest dilluns 18 d’abril DONES PER SANT QUIRZE va organitzar una xerrada sobre la prevenció de relacions abusives en parelles joves a càrrec de la psicoterapeuta i especialista en perspectiva de gènere, Aroa Talavera.

En la presentació, la presidenta de l’entitat Sílvia Peralta, va remarcar la importància d’analitzar les causes de l’increment del maltractament en les parelles joves per prevenir, detectar i actuar en aquests casos, abans d’arribar a situacions de violència més extrema.

La ponent va començar explicant que a l’etapa de l’adolescència es produeix un distanciament afectiu cap a la família i es comencen a descobrir els propis límits. Per regla general, en 3é i 4art d’ESO és on comencen les primeres relacions de parella, i on des del primer dia cada part es va posicionant en la relació, que si s’inicia de manera desigual pot derivar en abusos i maltractaments, per això és tan important detectar-lo en els primers moments. Aquesta evolució està directament relacionada amb el cicle de la violència, que Aroa Talavera va explicar de manera molt gràfica.

Es va parlar dels joves actuals que estan molt estereotipats, influïts de manera permanent pels medis de comunicació, les xarxes socials, les pel·lícules, els anuncis, l’entorn familiar, i sobretot, l’entorn social, en una societat que continua potenciant el masclisme i que genera violència social (es va posar d’exemple el tema dels rumors). Per això, els i les joves que trenquen amb aquests estereotips s’han d’enfrontar al càstig i al buit social.

En aquesta línia, els mites que s’han de trencar i que estan directament relacionats amb la cessió de l’espai personal i de la pròpia identitat són:

-         El mite de la mitja taronja

-         El mite de la gelosia

-         El mite de que l’amor ho pot tot

-         El mite de que l’amor implica patiment

Aquesta combinació d’estereotips de gènere i de mites de l’amor romàntic és un “còctel explosiu” per provocar situacions d’abús en els parelles.

La psicoterapeuta va donar alguns indicadors d’abús que són importants a tenir en compte, respecte les dones adolescents en les primeres relacions de parella:

-         Conversa poc (es mostra introvertida)

-         Dubta de la seva pròpia opinió, de sí mateixa (baixa autoestima)

-         S’infravalora

-         Té por de la seva parella, vol deixar la relació però no sap com fer-ho (està immersa en el cicle de la violència que és una espiral)

-         Sacrifica la seva independència i identitat pel desig de rebre amor

-         Contínuament ha de mantenir el contacte amb la parella que exerceix un control total

-         La parella es burla d’ella i l’avergonyeix en públic

-         La parella decideix la forma de vestir i amb qui ha de sortir

-         La parella imposa les normes, ell pot fer el que vulgui però ella no

Es tracta d’estratègies de domini combinades amb mostres d’afecte.

Finalment, Aroa Talavera va explicar com acompanyar a l’adolescent en aquest procés llarg i dur, on no se la pot obligar ni imposar, ens hem de mantenir ferms al seu costat perquè hi haurà recaigudes, no confrontant-la (perquè només ens escoltarà quan estigui en la fase d’esclat de la violència), reforçar els vincles familiars i ajudar-la a normalitzar la seva vida (recuperar les seves aficions, el seu espai personal, les seves amistats). És molt important respectar les seves decisions i ajudar-la si es decideix a denunciar.

Durant la xerrada va haver una important participació dels i les assistents per solventar dubtes i agrair la claredat de l’exposició. També es van recordar els recursos i serveis municipals de suport en casos de maltractaments.

Des de DONES PER SANT QUIRZE seguirem treballant per eradicar la violència masclista de la nostra societat, per una societat més justa i igualitària.