dimarts, 4 de juny del 2013

SOPAR DEBAT DIA INTERNACIONAL DE LA SALUT DE LES DONES

21:48El passat 28 de maig va tenir lloc el tradicional sopar-debat de DONES PER SANT QUIRZE en el marc del dia internacional de la salut de les dones, una jornada que es celebra arran de la decisió presa en la xarxa mundial de dones pels drets sexuals i reproductius en Costa Rica al 1987, per parlar de la salut de les dones de manera integral i de les diferents afectacions en aquest àmbit.

En aquesta ocasió van comptar amb una ponent d’excepció, l’Avelina Benito, diplomada en infermeria i especialista en nutrició i dietètica, que ha treballat a diversos hospitals (Bellvitge i Vall d’Hebron), ha formar part de la primera unitat de càncer de mama del Vall d’Hebron, professora de l’escola universitària d’aquest hospital i supervisora de dietes escolars a diferents centres de Sant Quirze. Actualment directora de Nutratek a Sant Quirze.

L’Avelina va iniciar la seva exposició posant damunt la taula les últimes dades de l’OMS sobre les greus conseqüències per a la salut de la dona en diferents aspectes, entre les quals, es va destacar que entre un 15 i un 71% de les dones han sofert violència física o sexual infligida per la seva parella en algun moment de les seves vides, o que el 61% dels adults infectats pel VIH en Àfrica són dones o que diàriament 1600 dones i més de 10.000 nounats moren de complicacions prevenibles a l’embaràs i el part.
Entre els molts rols que totes les dones realitzen diàriament en el seu paper d’esposes, companyes, filles i mares, un és fonamental per al desenvolupament integral i el benestar de la seva família: la construcció de la salut. La salut és un estat de benestar físic, mental i social. Per això, l’educació i la implementació d’hàbits saludables són les estratègies més adequades per aconseguir-ho i les dones han de ser les principals protagonistes de les seves decisions.

 
Durant el sopar, les dones assistents van poder preguntar i consultar sobre diversos aspectes relacionats amb la salut, entre d’altres es va parlar sobre la diferència entre nutrició i alimentació, les dietes dissociades i la seva problemàtica i afectacions greus, la intolerància alimentària, les propietats de la soja per la flora intestinal, els edulcorants més adequats o els problemes diabètics.
Va ser una jornada molt amena on les dones van poder resoldre molts dels seus dubtes. Des de DONES PER SANT QUIRZE volem agrair a l’Avelina Benito la seva col·laboració i compromís social per la igualtat.
Finalment, es va dedicar un minut de silenci en memòria de les darreres víctimes de la violència masclista i es va recordar que cada dona assassinada deixa una cicatriu que no podem oblidar mai i que hem de continuar lluitant per eradicar aquesta lacra social.