dijous, 1 d’octubre del 2009

Sopar-Debat: El papil·loma

23:40



El segon sopar-debat organitzat per Dones Per Sant Quirze el passat dimecres 30 de setembre al Restaurant Intervía II, va versar sobre una tema tant complex com la vacuna del papil·loma, un virus “ancestral” que es coneix la seva existència fa més de

3 milions d’anys i respecte el qual encara hi ha molts dubtes a resoldre. Per informar de les seves característiques Dones per Sant Quirze va comptar amb un dels millors experts a nivell nacional i internacional, el científic-investigador Sebastià Videla Cés.

El sopar-debat va ser tot un èxit, amb una gran assistència de dones interessades a conèixer amb més profunditat un tema que ens afecta molt directament i respecte del qual hi han plantejades certes polèmiques.

Tot i ser un tema complex i dur, la manera clara i senzilla amb que l’expert Sebastià Videla Cés el va exposar, va generar un clima de confiança i proximitat perquè les dones assistents poguessin consultar i aclarir dubtes. Aquest és un dels objectius prioritaris de Dones Per Sant Quirze, informar amb rigorositat perquè les dones puguem decidir lliurement.




El científic-investigador Sebastià Videla Cés va manifestar que “els primers resultats de les vacunes (actualment estan comercialitzades dues vacunes) apunten a que pot ser un medicament innovador, però que ara mateix no es coneix la seva l’eficàcia real en la “prevenció de càncer de coll uterí”. Es necessiten de 15 a 20 anys per demostrar la seva efectivitat. Les vacunes comercialitzades cobreixen un 70% del càncers de coll uterí, els causats pels papil·lomes 16 i 18. El 30% de càncers restants són causats per uns altres tipus del papil·lomes

. Així mateix, el que ja coneixem es que la vacuna és preventiva i efectiva sempre i quan no s’hagi estat en contacte amb el virus abans.” L’expert considera que “aquesta vacuna, ara, té més sentit en països en vies de desenvolupament perquè no hi ha un sistema sanitari de prevenció secundària (controls ginecològics i prova de papanicolau sistemàtiques) que funcioni, cosa que sí existeix i funciona de manera força eficaç en països desenvolupats”. Segons Videla “El nostre sistema sanitari facilita la vacunació a les nenes de 12 anys. Amb la informació de la que disposem ara, es vacuni o no es vacuni, la millor prevenció és el control ginecològic periòdic”. Aquesta és una bona recomanació, així que ja sabeu, el control ginecològic periòdic és el millor remei.

Volem agrair la gran predisposició del nostre ponent així com l’interès manifest de totes les dones assistents que ens animen a seguir plantejant temes des de la més estricta rigorositat, perquè quanta més informació tinguem més lliures serem.